Органичния дизайн - Природата като източник на вдъхновение

     Природата винаги е била вдъхновение за хората на изкуството.
В дизайна на мебели органичните форми присъстват не само като формообразуване и естетика, но и  като ергономия - формите,  заимствани от природата, винаги са по-устойчиви, по-удобни, съобразени с човека и с неговите параметри.
     И ако правият ъгъл е чисто човешко изобретение, то плавните форми са ни дадени от природата и са символ на живата материя. Природата винаги е била източник на вдъхновение за дизайнерите. Вероятно уморени от четвъртитите, ръбати, минималистични изделия, които са на мода от дълго време, те отново се насочват към кривите линии и обтекаемите форми, напомнящи жизнеността на живите организми и близки до човешкото тяло и душевност. Защото този стил на работа продължава да очарова и въодушевява и се преражда в ново течение на дизайна, изразяващо почитта към природата и възхваляващо красотата и хармонията на естествените форми.
      Благодарение на огромното разнообразие от нови материали и възможностите на съвременните CAD програми за отлична тримерна визуализация, дизайнерите разполагат с много по-голяма свобода да интерпретират природните форми в своите проекти. Мoделирането на сложни криви и изпълнението дори на най-комплицирани обекти вече не е трудно. Новата органична естетика се различава значително от ботаническия облик на Ар нуво, биоморфичните научнофантастични интериори или популярните през 50-те бъбрековидни масички. Различните сфери на дизайна - от мебели, осветителни тела и текстил до интериор, архитектура и ландшафт, са проникнати от видоизменена органичност. Така, както самата природа се променя, за да приеме новите технологии.
При употребата на естествени материи, тези форми идват от само себе си - например лампите от пашкули на копринени буби, вазите, следващи извивките на дървото и т.н. По-необичайно и впечатляващо е, когато тези “органични” форми са получени с помощта на компютър, пластмаса и нови технологии. Ажурни столове сякаш  от органична тъкан видяна под микроскоп, лазерно изрязани флорални мотитви за абажур, лампа с нишки от силикон, създаващи усещане за гнездо на птица - много от дизайнерите и архитектите днес използват съвременните технологии и материали, за да създават природни форми - сред най-известните са Заха Хадид, Рос Лъвгроув, Рон Арад.     Дизайнерите отговарят на предизвикателството с изцяло нови концепции. Разглеждайки естествената среда на микроскопично, клетъчно, дори теоретично ниво, те преоткриват забележителната структура на организмите и се учат как да създават по-изобретателни, икономични и екологични проекти.
Прочетете за Новото изкуство.
Поръчайте вашият интериорен проект на Two Creative.

0 comments: