Ролята на осветлението в интериорния дизаин - част втора

       Както обещахме, продължаваме темата за осветлението. 
     Когато става въпрос за осветлението в интериорния дизайн, ние от Two Creative подхождаме сериозно. Като водещи интериорни дизайнери в гр.Варна ние сме длъжни да предложим компетентни решения на нашите клиенти. Както във всичко, така и в осветлението съществуват специфични термини, които са неразбираеми за по-голямата част от клиентите. В тази тема ще се постараем да разясним основните от тях. 
     Когато избираме осветително тяло, най-често се съобразяваме с ватовете (W) или мощността на дадената лампа. 

На пръв поглед това е достатъчно, но не е точно така. Ето един пример: 
ако обърнете внимание на кутията на която и да е крушка, ще забележите съкращения като W - Ват - мощност; Lm - Лумен - единица за осветеност; К - Келвин - единица за температура; Е27 - стандарт за цокъл. Това са основните термини които ще срещнете при подбора на осветителни крушки, както и при останалите източници на светлина като пури, диодни ленти и други. 
     И така, ето няколко съвета от нас: първо бъдете наясно с цокъла на осветителното тяло. На снимката са показани примери за някои от най-разпространените стандарти за цокли.

     След това си изберете необходимата мощност. Обърнете внимание на самото осветително тяло. На повечето от тях, в зависимост от броя на светлинните източници, е изписана общата максимална мощност във W (ватове).
     Следващата стъпка е да се ориентирате в лумените. Този показател дава информация за степента на осветяване на даден източник и тук важи с пълна сила принципа на Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече"! Колкото по-голямо е числото, толкова повече светлина дава източника.
Дори само този показател може да ви ориентира достатъчно добре, въпреки че той е пряко обвързан и с останалите. 
     Последният, но не по важност, фактор при избора на осветление е температурният цвят. Той важи основно за луминесцентният и светодиодният източник на светлина.  
 

     Много интересен е фактът, че този показател може да превърне и най-евтината и обикновена крушка в изключително подходящо осветление или да ви накара да изхвърлите току-що купената скъпа лампа от реномиран производител. Това е така, заради възприятието на цветовете, които допринасят значително за атмосферата и настроението ни, обитавайки дадено пространство. Това има пряко отношение към температурният цвят на светлоизточника. И колкото е по-висока тази температура толкова по-студен е цвета.


     Тук няма правила - избора за топла или студена светлина е според индивидуалните предпочитания на всеки. Стандартно най-препоръчителните стойности са между 3000-4000К, тъй като тази светлина е неутрална и се възприема най-естествено. Но при определени обстоятелства температурният цвят на светлината може да подчертае характеристиките на дадено пространство или напротив - да го обезличи. Именно поради тази причина ние от дизаинерско студио Two Creative Варна ще ви консултираме и ще ви дадем безценни съвети.
     Както вече знаете, на пазара се предлагат множество марки и ценови класове продукти. Важно е при избора на осветително тяло никога да не се доверявате само на етикета. Съветваме ви винаги да искате демонстрация на избраното от вас осветление. Нашият опит го е доказал многократно.

За повече интересни теми следете нашият блог. Абонирайте се, за да виждате първи най-новите ни статии.
Наши проекти можете да разгледате и поръчате на Two Creative.

0 comments: