Art Nouveau - Новото изкуство

     Ар Нуво (Art Nouveau = Ново Изкуство) е стил в изкуството и дизайна, достигнал своя връх през 90-те години на XIX в. Нарича се още "Модерн", "Модерн стайл - Modern Style", "Stile Liberty" или "Виенски Сецесион". Названието Ар Нуво било заимствано от името на парижката художествена галерия Maison de l'Art Nouveau (Дом на новото изкуство).
     Ар нуво се отличава с изобразяване на плоски, преплетени декоративни форми; любов към асиметрията; изтъкване на ръчно изработените предмети, като опозиция на фабричното производство; широка употреба на нови и често скъпи материали; внимание към детайла и изработката; отхвърляне на предишните стилове в изкуството. Характерни за Ар Нуво са всевъзможните вълнообразни форми - пламъци, вълни, буйни, развяващи се стилизирани женски коси. Засилено е също присъствието на пълзящите флорални мотиви. Балконите и еркерите се подкрепят не само от атланти, но и от клони на дървета, изработени от камък, цимент и гипс. Растителни и животински мотиви украсяват сводовете и рамките на прозорци и врати.
     Ар нуво обхваща всички форми на изкуството и дизайна: архитектура, мебелиерство, художествено стъкло, графичен дизайн, бижутерия, живопис, керамика, художествен текстил.
Новият стил отрича първенството на формата. При изграждане на архитектурните планове и обемните композиции на сградите, проектантите смело вървят към асиметричните решения. Архитектите обръщат все по-голямо внимание на новите материали - чугун, ковано желязо, стоманобетон, стъкло, многоцветни керамики и др. Употребата на метала не се прикрива с камуфлиращи декорации, а се търси нова, макар и пак декоративна, форма за новия материал.
Очертават се две линии на стила:
   *Декоративна - с пищни, експлозивни форми и "зашифровани" обеми;
   *Конструктивна - с праволинейни, по-въздържани и точни форми и минимална декорация.
     Поради това, че отрича всякакъв историцизъм, Ар Нуво се смята за първия истински модерен стил. Той обаче се свързва и с "Fin-de-ciecle"- Края на века, тъй като е изцяло подчинен на декоративните мотиви и в началото на XX в. е изместен от предпочитанията към по-прости геометрични форми, които подхождат по-добре на индустриалната продукция.


  Прочетете още за Декоративното изкуство Ар Деко
Разгледайте нашите проекти и поръчайте вашият интериорен дизайн на Two Creative.

0 comments: